Bloeiende vaste planten

Hier plaatsen we foto’s van planten die in onze tuin zijn te zien. Bij elke plant staat een korte beschrijving. In het verleden hebben we al deze soorten gekweekt en verkocht. Dat is nu niet meer het geval, we verkopen alleen nog een aantal droogtebestendige en aparte soorten. Planten met een    trekken vlinders, bijen, zweefvliegen en andere insecten aan
Alle foto’s zijn gemaakt in onze eigen tuin.

De planten staan op alfabetische volgorde (van de Latijnse namen). Klik op de eerste letter van de naam om sneller te navigeren.

 

 

 

 

Allium senescens    
Sierui

H. 30-40 cm. Bloei roze, juni-juli. Zon tot halfschaduw.
Niet erg hoge sierui die goed bloeit met bolronde bloemschermen. De pollen breiden zich makkelijk uit, maar deze Allium woekert zeker niet. Anders dan bij veel andere sieruien blijven de bladeren na de bloei groen en zien de pollen er ook in de herfst nog mooi uit. Pas in het begin van de winter sterft het loof af. De bloemen krioelen altijd van insecten.

Armeria maritima ‘Bee’s Hybrids’
Engels gras

H. ca 15 cm. Roze mei-juni. Zonnig tot lichte schaduw.
Ondanks de naam is dit geen gras, alleen de bladeren lijken wat grasachtig. Bloeit vroeg in het seizoen, maar ook daarna blijven er steeds bloemen komen, wel tot aan de herfst. Past vooraan in de border, en ook in rotstuinen of op stapelmuren. Blijft wintergroen en bedekt na verloop van tijd de hele bodem.
Zo nu en dan opnemen en de nieuwe scheuten herplanten om de plant jong te houden.

Asphodeline lutea
Gele affodil

H. 80-100 cm. Geel, mei – juni. Zonnig.
Uit het grijsgroene wortelrozet komen lange bloemstelen die bezet zijn met stervormige gele bloemen. Na de bloei komen er vruchten in de vorm van bolletjes die wel wat lijken op grote erwten. De bladeren blijven ook in de winter. Affodil is vrijwel winterhard, maar kan niet zo goed tegen natte grond. Droogte wordt juist wel goed verdragen.

Aster ‘Little Carlow’  
Herfstaster

H. 80-90 cm. Lilablauw in aug-okt. Zon tot halfschaduw.
Bloeit met een massa aan kleine blauwe straalbloemen die de hele plant overdekken. Sterke plant die droogte niet alleen verdraagt, maar het in droge grond zelfs beter doet dan in natte. Aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Tegenwoordig heet deze plant geen aster meer, maar Symphyotrichum ‘Little Carlow’. Snel vergeten.

 

Cenolophium denudatum
Baltische peterselie

H. c1. 100 cm. Wit, mei-aug. Zon, halfschaduw, lichte schaduw.

Ondanks de naam peterselie is het geen eetbare kruidenplant, maar een vaste plant met een wit bloemscherm voor de siertuin. De frisgroene bladeren zijn heel fijn verdeeld en daardoor ziet de plant er luchtig uit. Mooi om hier en daar tussen andere planten met andere blad- en bloemvormen te zetten. Goed winterhard.

Crocosmia ‘George Davidson’
Montbretia

H. ca. 60 cm. Bloeit oranje-geel in juli-september. Zon tot halfschaduw. Crocosmia’s hebben altijd felle kleuren, denk bv. aan de oranjerode Crocosmia ‘Lucifer’. Deze is meer (oranje-)geel. Ze bloeien laat in het seizoen. De planten zijn goed winterhard, maar voor de zekereid kun je ze afdekken met wat blad of compost, zeker in de eerste winter.

 

 

Dictamnus albus en Dictamnus albus ‘Albiflorus’
Vuurwerkplant

H. ca. 80 cm. Bloei in mei-juni met roze of witte bloemen. Zon.
De zaaddozen en in mindere mate de bladeren van de plant bevatten etherische oliën. Dat is te zien als je een lucifer bij de zaden houdt: Er ontstaan kleine knetterende vonken, vandaar de naam vuurwerkplant.
Het duurt enige tijd voor de planten goed gaan groeien, maar daarna zijn ze heel makkelijk. De droge zomers van 2018-2020 hebben ze bij ons zonder problemen doorstaan. Dictamnus albus heeft rode, de cultivar ‘Albiflorus’ witte bloemen. Omdat we vermeerderen door zaaien is vooraf niet altijd te zeggen welke kleur de planten die we verkopen zullen krijgen.

Echinacaea purpurea    
Zonnehoed

H. 70-100 cm. Rood vanaf juli. Zon tot lichte schaduw.
Een van de mooiste borderplanten. Soms zijn ze niet zo makkelijk, vooral allerlei nieuw geintroduceerde cultivars kunnen soms zo maar verdwijnen. Deze soort is een sterke plant die ook nog droogte verdraagt. Graag wel zo neerzetten dat er niet al teveel concurrentie van buurplanten is. Daar kan de zonnehoed niet goed tegen.

 

Eucomis bicolor
Ananasplant

H. 40-50 cm. Bloemen geel met groenwitte bloemen in de zomer. Zon tot halfschaduw
Ananasplant is een bolgewas. De bollen kunnen in een (grotere) pot worden geplant of in de volle grond. Een groepje bij elkaar is heel mooi. Ze zijn niet helemaal winterhard. Het is dus beter om ze ’s winters naar binnen te doen, zeker als ze in een pot zitten. De bollen kunnen gewoon droog en donker worden bewaard en in april weer geplant worden. De bloeiwijze ziet er wat exotisch uit. De bloem lijkt wel wat op een ananas, vandaar de Nederlandse naam. Eigenlijk is het een soort kolf met veel kleine bloemen. Die zijn groenwit met paarse randen.

Gaura lindheimerii
Prachtkaars

H. 70-90 cm. Wit in juni-oktober. Zon (of lichte schaduw)
De bloemen van deze plant lijken op witte vlinders die op de stelen zitten. De plant is goed te gebruiken om hier en daar tussen andere planten in de border te zetten. Gaura bloeit erg lang. In natte grond kan het gebeuren dat de plant de winter niet door komt. Kan heel goed tegen droogte. Prima te combineren met vele andere borderplanten.

Helenium ‘Zimbelstern’ Zonnekruid H. 100-120 cm. Geel, juli-aug. Zon. Deze Helenium is erg sterk, vrij hoog maar valt door de stevige stelen niet om. Past heel goed bij o.a. hogere siergrassen. De plant kan goed tegen droogte (als die niet al te lang duurt). Goede snijbloem

 

 

 

 

Kalimeris incisa ‘Madiva’    
Zomeraster

H. 70-80 cm. Wit/zachtlila in juni-augustus. Zon of halfschaduw
Deze zomeraster wordt een mooie, bossige plant die weinig verzorging nodig heeft en die ook nooit omvalt. De zachtlila, soms bijna wittte bloemen zijn niet erg groot, maar het zijn er wel heel veel. Bloeit in de zomer, maar daarna komen er vaak nog wel wat nieuwe bloemen tot diep in de herfst. Ideale plant voor mensen die niet veel tijd aan de tuin willen besteden.

Nepeta faassenii    
Kattenkruid

H. ca. 60 cm. Paarsblauw, juni-sept. Zon. Prachtige plant in borders, bv. samen met salvia’s en rode zonnehoed. Kan ook goed gebruikt worden als randbeplanting langs paden en om vakken op te vullen. Zet ze niet te dicht bij elkaar, want ze groeien vrij breed uit.

Ophiopogon planiscapus ‘Niger’
Zwart gras, slangenbaard

H. ca. 20 cm. Bloeit lichtroze in juni-aug. Zon tot halfschaduw Vanwege de kleur is dit een bijzondere plant. Het blad is heel donkerpaars, bijna zwart. Het smalle blad blijft ook ’s winters aan de plant waardoor het een goede winter’groene’ bodembedekker is. De bloemen zijn wit tot zachtroze en zitten in aren aan korte stelen. Na de bloei volgen zwarte bessen.

Perovskia atriplicifolia
Reuzenlavendel

H. ca. 60 cm. Lila in juni-aug. Zon Perovskia valt op door de lange opgaande stengels met grijsgroene blaadjes en heel veel lavendelkleurige bloemen. De grijze takken, die naar hars ruiken als je ze kneust, vallen ook in de winter nog goed op. Na de winter kunnen de takken tot 5 tot 10 cm boven de grond worden terug geknipt. Tegenwoordig rekent men deze plant tot de salvia’s (Salvia yangii), maar dat is vooral verwarrend.

Phlomis russeliana
Brandkruid H. ca. 60 cm. Bloeit geel in juni-juli. Zon of halfschaduw.
De bladeren zijn behaard en dat is altijd een teken dat de plant heel goed tegen droogte kan. Die bladeren blijven ook in de winter (grijs)groen. De gele bloemen staan in een krans rond de steel. Laat ze staan na de zomer, in de winter zijn ze mooi als er rijp op zit. Zo nu en dan de planten opnemen, oude delen weggooien en nieuwere delen weer uitplanten.

Rehmannia henryi
Chinees vingerhoedskruid

H. ca. 30 cm. Roze in juni-sept. Zon – halfschaduw. De bloemen van deze plant lijken een beetje op die van het vingerhoedskruid. De bloei is heel rijk en duurt echter veel langer dan van vingerhoedskruid, van juni tot in de herfst. Doet het ook goed in een pot.

.

Rudbeckia fulgida ‘Goldsturm’
Zonnehoed

H. 60-80 cm.Geel in juli-september. Zon of halschaduw. Deze zonnehoed bloeit enorm rijk en langdurig. Geschikt om in grote groepen aan te planten, samen met bv. siergrassen. Sterke plant, die liever niet al te droog moet staan; hij gaat dan niet dood, maar bloeit minder en de bladeren zien er minder mooi uit.

 

Salvia’s Zie hiervoor de afzonderlijke pagina’s over Salvia’s

 

Sedum ‘Herbstfreude’    
Hemelsleutel

H. 40-60 cm. Roze in sept.-okt. Zon. Plant met dikke bladeren waarin vocht wordt opgeslagen. Deze Sedum kan dan ook heel goed tegen droogte. Hij bloeit als er de meeste andere planten hun beste tijd hebben gehad. De rozerode bloemen zitten in grote schermen die ook in de winter nog wat structuur geven aan de tuin. Trekt bijen en vlinders aan.

 

Stachys byzantina
Ezelsoor

H. 25-30 cm. Lila bloemen in juni-juli. Zon. Bodembedekkende plant met wollig, zilvergijs blad. Na enige tijd bedekt ezelsoor een groot stuk van de bodem als een echte bodembedekker. De plant kan heel goed tegen droogte, zelfs op schrale grond. De bloemen staan in aren die ruim boven de bladeren uit komen, maar ze zijn erg klein. Wij knippen ze meestal af, het gaat om de grijze kleur van de bladeren.

Teucrium lucydris    
Gamander

H. 30-40 cm. Roze in juni-sept. Zon. Deze gamander is groenblijvend en heel goed bestand tegen langdurige droogte. In de hete zomers van 2018-2020 bloeiden de planten wel wat minder, maar ook zonder extra water te krijgen bleven ze verder mooi. Dat blijven ze dus ook in de winter. Gamander vraagt daarnaast heel weinig werk. In het voorjaar even terugknippen, bv. met een heggenschaar, is al genoeg om mooie planten te houden. Als bodembedekker ook heel geschikt.

Verbena bonariensis IJzerhard

H. 120-160 cm, Bloei juni-sept., zonnig tot halfschaduw Deze IJzerhadsoort komt oorspronkelijk uit Bonaire, vandaar de soortnaam bonariensis. Alles klopt aan deze Verbena: Het is een luchtige plant die in groepen of als solitair tussen andere planten kan worden gezet. Blijft ondanks zijn hoogte heel ijl. Kan tegen droogte. Doet het ook goed op zandige grond. Trekt veel vlinders aan. Zaait zich uit, maar de zaailingen kun je zo nodig makkelijk verwijderen. Zeker aanplanten dus.

Verbena hastata    
IJzerhard

H. 100-140 cm, bloei in juni-sept., zonnig tot halfschaduw Lijkt op Verbena bonariensis (hierboven), maar heeft wat amders gevormde bloemtrossen en wordt iets minder hoog. Kan worden aangeplant in groepen, maar het is ook mooi om zo hier en daar een plant tussen andere planten te zetten. Ook deze soort zaait zich soms spontaan uit, maar de zaailingen zijn makkelijk te verwijderen. Het is ook nog eens een heel goede vlinderplant die veel droogte verdraagt.