Recente foto’s van de tuin

13 april 2024
Voorjaar

In de vijver: gele dotterbloem en witte bloemen van waterdrieblad
Bloeiende fruitbomen

 

 

 

 

 

 

 

Echt blauw: gentiaan

 

 

 

 

 

 

 

2 januari 2024
Winter, maar er is weinig van te merken. Regen, 10+ graden en geen (nacht)vorst te bekennen. Op sommige plekken in de tuin lijkt de lente al bijna te beginnen.

Witte ooievaarsbek (Geranium pheum ‘Album’)
Sneeuwklokjes in knop

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13 september 2023
Er bloeit nog veel in de tuin: salvia’s, ijzerhard, tabaksplanten en vooral ook veel dahlia’s. We houden niet zo van de grote, vaak geheel gevulde bloemen die sommige dahlia’s hebben. We vinden ze te schreeuwerig. Er zijn echter ook nieuwe soorten met een bescheiden, maar wel prachtige bloemen. Deze dahlia’s staan veel dichter bij de originele planten zoals die in Mexico in het wild voorkomen.

 

 

 

 

 

 

 

3 september 2023  Nazomer na regen
Na de langdurige warmte en vooral droogte van juni, nog versterkt door de engerlingenplaag, zag de tuin er bepaald niet fraai uit. We besloten om maar niet mee te doen aan de open dagen en ook om dit jaar geen groepen te ontvangen in onze tuin. We wilden ons niet steeds moeten excuseren voor het bruine gras, voor bomen die dood leken te gaan (en dat deels ook zijn gegaan) en voor de planten die maar niet groeiden. Om geen duur drinkwater te verspillen wilden we geen sproeier aanzetten, planten die het niet zelfstandig zouden redden moesten dan maar verdwijnen. En wat overbleef zouden we kunnen gebruiken voor een ander soort tuin, die beter bestand is tegen droogte.
Nu zijn we een paar maanden en heel veel regen verder. Dat heeft wonderen gedaan. De gaten die planten achterlieten die de droogte niet overleefden, zijn helemaal ingevuld door nicandra’s, wonderbomen, cosmea’s en tabaksplanten. Salvia’s in allerlei kleuren bloeien volop. De dahlia’s zijn ongewoon groot geworden (net als het onkruid overigens, na 3 weken vakantie). Alleen het gazon is niet meer geworden wat het was. Maar voor de rest is dit een recept voor komende jaren: niet ergeren, gewoon afwachten en de planten laten groeien die het wel willen doen. Voor het gazon moeten we nog een oplossing bedenken. Misschien ook niet te veel tijd een aandacht aan besteden.

 

Mei 2023 Ze zijn er weer …

Engerlingen, dit was de ‘oogst’ onder enkele Heleniums en Asters. Er zaten nauwelijks nog wortels aan. Zo is het overal in de tuin, zelfs bomen gaan er aan. Heel frustrerend.

 

 

 

 

 

 

 

3 – 7 maart 2023  Weerbericht: wisselvallig

1 maart – zon
7 maart – een beetje sneeuw

 

 

 

 

 

10 maart – 40mm regen, de vijver is overstroomd
8 maart – iets meer sneeuw

 

 

 

 

 

11 maart – sneeuw met een helderblauwe lucht

 

 

 

 

 

 

 

1 maart 2023

Venus en Jupiter

Eind februari – begin maart was er een bijzonder verschijnsel aan de hemel te zien: twee planeten, Jupiter en Venus, stonden vlak naast elkaar. Het gebeurt niet vaak dat ze zo zijn te zien, pas in het jaar 2040 zal dat weer het geval zijn. Overigens is ‘dicht bij elkaar’ maar heel relatief, het is eigenlijk gezichtsbedrog. In werkelijkheid staat Jupiter veel verder van ons verwijderd. De afstand tussen de twee planeten is bijna 700 miljoen km, maar omdat ze ongeveer op één lijn staan lijkt het of ze elkaar bijna raken.

 

 

15 oktober 2022

 

2 maart 2022

De meteorologische lente is gisteren begonnen, de werkelijke lente was al wat eerder gestart. Dat is ook in onze tuin te zien.

21 januari 2022

We hebben opnieuw een flink stuk buxushaag moeten vervangen. Niet de buxusmot was de oorzaak, maar een schimmel die de struiken aantast. Deze is op veel plaatsen in ons land een echte plaag; de buxusmot krijgt  vaak de schuld dat de haag zijn blad verliest. In werkelijkheid worden de blaadjes niet opgegeten, maar ze verschrompelen door de inwerking van de schimmel. Er is weinig tegen te doen (zonder chemische middelen te gebruiken). De enige oplossing is dan de planten verwijderen en vervangen door een ander soort. Wij hebben gekozen voor de losser groeiende en laag blijvende Lonicera nitida uit de kamperfoeliefamilie. Deze hoef je niet zo strak te snoeien als een buxushaag. In najaar of winter er langs aan met de heggenschaar en de wildste delen wegknippen is voldoende. Ieder nadeel heb …

12 januari 2022

 

 

 

 

 

Sneeuwklokjes en helleborus (Helleborus foetidus), bijna in bloei

Winters

 

 

 

 

 

 

Siergrassen (Chinees prachtriet en lampenpoetser) bedekt met rijp

Een nieuw jaar: 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

Het nieuwe jaar is b(l)oeiend begonnen: deze foto’s van gentianen zijn gemaakt op 3 en 11 januari. Gentianen bloeien wel vaker op tijden dat je het iet verwacht, maar zo midden in de winter is wel erg bijzonder. De vraag is of dat ligt aan de gentianen of aan de veranderende weersomstandigheden.



April 2021

Ook in de tweede helft van april blijft het koud met schrale wind uit het noorden en regelmatig nachtvorst. Als dat maar goed is gegaan met de bloeiende fruitbomen.

Blauwe druifjes

 

 

 

Sneeuwroem (toepasselijk op 5 april)
Helleborus (orientalis)
Botanische tulpen
Hyacinten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Januari 2021


De eerste (en laatste?) sneeuw van deze winter. We moesten wel snel zijn met het maken van een foto. Binnen een paar uur was alles al weer weg.

 

 

 

 

 

 

Juli 2020


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juni 2020
__________________________________________________________
Bijzonder en nog onbekend plantje: Chinees vingerhoedskruid (Rehmannia henryi). We zijn op zoek naar planten die tegen droogte kunnen (en tegen engerlingen, een echte plaag bij ons). Chinees vingerhoedskruid verdraagt heel veel droogte, hebben we in de afgelopen weken gemerkt. Ondanks het gebrek aan regenwater bloeide hij maar door.

 

 

In China wordt de plant gebruikt om verschillende medicijnen te maken, maar daar kweken we hem niet voor. De plant past prima vooraan in een border, in een rotstuin of in een bak op het terras. Veel hoger dan 20 cm wordt hij niet. Volgend jaar zijn de eerste stekken beschikbaar.

 

 

 

 

 

 

Maart 2020
__________________________________________________________
Helleborus foetidus en Narcissen                                               

 

 

 

 

 

Februari 2020
__________________________________________________________
Het is nog maar begin februari, maar er bloeit toch al het een en ander. Met dank aan de zachte winter. Maar of dat nu wel zo goed is …

1 februari: sneeuwklokjes, krokus en helleborus bloeien

Winter 2019-2010
__________________________________________________________

Heel jammer, maar de buxus is aangetast door de buxusmot. Bestrijden met gif willen we niet, andere manieren kosten te veel tijd. Weg ermee dus (scheelt wel heel veel knipwerk)

 

Omgespit; de gazonranden komen wat anders te lopen.
Het grotendeels dode gazon (droogte, engerlingen) wordt omgespit.

 

Juni 2019
__________________________________________________________

De halmen van Stipa gigantea (vedergras) worden meer dan 2 meter hoog.
Kleine vijver bij het terras

 

 

 

 

 

 

 

 

De grotere vijver achter in de tuin. Het waterpeil daalt steeds verder.
De rode en witte kolen groeien ondanks de droogte nog wel.
Het geel-witte deel.
Plantenbak

Juli 2019: Zo heet was het nog niet eerder!
_____________________________________________________________________________

Op 25 juli werd het ruim 40 graden, de ‘grastemperatuur’ steeg zelfs tot boven 42 graden. Bij de heersende langdurige droogte was het al moeilijk om de tuin in leven te houden, door deze brandende zon werd het nog erger. Zeker van gevoelige planten als hosta’s verbrandden de bladeren in de schroeiende zon.

 

 

 

Agapanthussen komen uit Zuid-Afrika. Ze zijn gewend aan warmte en weinig water. Ook deze zomer deden ze het dus goed. Hortensia’s en phloxen (foto rechts) moesten we wel regelmatig water geven omdat ze anders zouden verdorren.

Augustus 2019. De zomer is nog niet voorbij, maar de tuin is wel over z’n hoogtepunt na deze hete zomer. Toch bloeit er nog wel wat.
_____________________________________________________________________________

Sinds een paar jaar zijn er enkele nieuwe, prachtige salvia’s te koop bij gespecialiseerde kwekers. De bloemen zijn groter en opvallender dan bij traditionele vaste salvia’s als ‘Ost-Friesland’ of ‘Caradonna’. Ze zijn niet helemaal winterhard, als het kouder wordt dan -10 graden, dan wordt het moeilijk. Je kunt ze afdekken, binnenhalen in pot of stekken nemen en die binnen zetten. Deze salvia’s kunnen al bloeien vanaf begin juni en ze gaan door tot de eerste nachtvorsten.
Met de klok mee vanaf linksboven: Salvia ‘Hotlips’, Salvia ‘Black and Blue’, Salvia ‘Gletsjer’ en Salvia ‘Amistad’. Bij ons staan ze nu in bloei, sommige in de volle grond, andere in potten.