Nieuws

2024

5 MEI: MEER SALVIA’S

 

 

 

 

 

 

We hebben nog een aantal salvia-soorten toegevoegd

 

 

 

 

 

1 MEI: DAHLIA’S  EN  SALVIA’S

 

 

 

 

 

 

Vandaag hebben we de eerste salvia’s te koop, uiteraard allemaal weer in kleine aantallen. We hebben al wel meer soorten, maar die laten we nog liever even wat beter wortelen. De twee soorten van de foto zijn behoorlijk winterhard.
Dahliaknollen zijn er niet meer, binnen een paar dagen zijn wel de eerste planten in potten beschikbaar. Voordeel van dahlia’s die in potten zijn opgekweekt is dat je ze bij dreigende nachtvorst (dat kan nog tot half mei) binnen kunt zetten. Bovendien zijn ze dan niet meer zo vatbaar voor slakkenvraat; vooral jonge scheuten kunnen in één nacht helemaal weggevreten worden.

 

  • 6 APRIL: START

    Sierui (Allium senescens)

    Pindakaasstruik (Clerodendrum bungei)

Vanaf vandaag staan er weer planten (en heesters) op de tafels. Dit hebben we op dit moment:
– Dahlia’s (kijk hier voor de soorten en kleuren).
– Vaste planten: sierui (Allium senescens), gele affodil (Asphodeline lutea), Baltische peterselie (Cenolophium denudatum), zonnekruid (Helenium ‘Zimbelstern)’, zomeraster (Kalimeris ‘Madiva’), brandkruid (Phlomis russeliana), salvia (Salvia nemorosa), ijzerhard (Verbena bonariensis). (Hier staat meer informatie over deze planten)
– Struiken: Zwarte bessen, pindakaasstruik (Clerodendrum bungei), indigostruik (Indigifera kirilowii), echte vijg (Ficus carica) en blazenstruik (Koelreuteria paniculata). (Kijk hier voor foto’s en informatie). Deze struiken staan naast het huis.

4 APRIL: DAHLIAKNOLLEN  EN  VASTE PLANTEN
Het is koud en het regent bijna elke dag. Dat helpt niet om planten aan het groeien te krijgen. We hebben al wel het een en andere opgepot, maar de vaste planten staan grotendeels stil in hun groei. Toch willen we proberen deze week, mogelijk zaterdag, de eerste soorten op de verkooptafel(s) te zetten.
We hebben ook een aantal dahliaknollen te koop, ze kosten € 2,=. Deze knollen liggen ook op de tafels. Klik hier voor alle kleuren die we hebben. Je kunt ze nu binnen in een pot met potgrond zetten. Dan heb je in mei al grotere planten en bovendien worden ze zo niet aangetast door slakken. Begin mei direct in de volle grond zetten kan natuurlijk ook.

4 MAART: BIOLOGISCHE POTGROND
Vandaag is de pallet met potgrond aangekomen die we hadden besteld: 60 zakken van 40 liter. We gaan dit jaar biologische potgrond gebruiken. Normale potgrond bestaat voor het allergrootste deel uit veen dat wordt afgegraven in o.a. Oost-Europa. Dat leidt tot verlies van unieke veengebieden. Omdat er bij het droogleggen van veengebieden erg veel CO2 vrijkomt, versterkt het ook de klimaatverandering. In Engeland mag normale potgrond al helemaal niet meer verkocht worden. Onze biologische potgrond is nog niet 100% veenvrij, maar het gehalte is wel erg laag. Er is schors, klei en compost in verwerkt, verrijkt met voedingsstoffen voor meerdere weken. Planten potten we vanaf nu op in deze biologische potgrond.
We hebben wat meer zakken besteld dan we zelf nodig hebben en we kunnen dus een deel verkopen. Ze kosten € 5,50 wat erg weinig is voor biologische potgrond. Stuur even een WApp (06 44556045) en we leggen het klaar.

25 JANUARI: HET BESTE MIDDEL TEGEN BUXUSMOT

Net als bijna iedereen hebben we afgelopen jaren veel last gehad van de buxusmot (en van buxusschimmel). Vorig jaar zijn ook 17 grote buxuskegels erg aangetast en de kans dat ze zouden herstellen leek ons heel klein. We hebben daarom – net zoals we afgelopen jaren met veel buxushagen al hadden gedaan – deze struiken gerooid. Dat is een manier om van de mot af te komen waar geen buxusdokter tegenop kan. Bestrijden met ‘biologische’ middelen is mogelijk, maar daarvan gaan ook rupsen van andere vlinders dood. Bovendien blijf je er mee bezig. Opruimen is de definitieve oplossing, er zijn genoeg planten die de buxus kunnen vervangen.

Aangetaste en gerooide buxus

Buxusmot

 

2 JANUARI:  NIEUWJAAR – REGEN – PLANNEN MAKEN  (EN KIEK’N WAT ‘T WÖRDT)

We wensen iedereen een heel mooi, gelukkig en gezond 2024 met veel tuinplezier. Op dit moment is het buiten erg nat, op meerdere plekken in onze tuin staan plassen water. We hebben een officiële KNMI-regenmeter waarmee we elke dag op een vast tijdstip de neerslag meten en doorgeven aan het KNMI. In 2023 hebben we 1216,4 mm afgetapt, in ‘normale’ jaren is dat nog geen 800 mm. Het grondwater is ruim op peil, de sloten staan vol. Toch is het heel goed mogelijk dat we over een aantal maanden alweer klagen over droogte. De winters worden natter, de zomers droger. We moeten onze beplanting daarop aanpassen. Droogte is overigens een groter probleem dan veel regen, zeker op de zandgrond waar wij op tuinieren. Regenwater zakt vrij snel weg, juist ook in de droge maanden waarin we dat water hard nodig hebben.
Er is nog een reden om de tuin aan te passen. Overal staan de natuur en wilde planten en dieren onder druk: de biodiversiteit is overal afgenomen. Als we alle tuinen bij elkaar optellen is dat een heel groot oppervlak. Als we daar nu eens wat meer ruimte maken voor ‘echte’ natuur, dan zou dat veel kunnen helpen. Meer soorten gebruiken waar vlinders, bijen en andere insecten iets aan hebben, niet alles al te netjes maken zodat bv. een egel of salamander ergens kan overwinteren en struiken planten met bessen waar vogels op af komen. Het is misschien even wennen en lang niet iedereen zal het willen, maar langzamerhand komen er wel steeds meer initiatieven op dit gebied. Zelfs presentator Monty Don van het BBC-programma Gardener’s World pleit voor een ‘nature-friendly garden’.
Wij willen de komende jaren ook overschakelen naar een meer natuurlijk ogende tuin zonder overigens meteen alle vaste planten die we nu hebben er meteen uit te gooien. Sommige planten zullen vanzelf verdwijnen – door droogte, engerlingen, buxusmot etc. Andere zullen het juist goed gaan doen op plekken waar ze zich thuis voelen. Het begint noodgedwongen al met het gazon. Dat is door de 35 dagen zonder regen in mei-juni 2023 grotendeels verdroogd omdat we voor het eerst niet hebben gesproeid. (Toevallig vandaag kregen we de afrekening voor ons watergebruik: er wordt door Vitens ruim € 300,- terugbetaald).  We zaaien het niet opnieuw in, want dat levert binnen korte tijd weer hetzelfde probleem op. Laat de natuur z’n werk maar eens doen met bv. havikskruid, paardenbloem en madeliefjes, wij vullen wel aan met een natuurlijke beplanting van bv. klokjesbloemen. Maar ‘ns kiek’n wat ’t wördt.

2023

31 AUGUSTUS – AARDBEIPLANTEN , TOMATENBOMEN EN  DE  LAATSTE  SERIE  SALVIA’S

We zijn weer terug na een paar weken reizen met openbaar vervoer door Noord-Noorwegen. Er waren dus even geen planten te halen bij ons, maar ook die zijn nu terug. De meeste ‘gewone’ vaste planten waren al uitverkocht, er zijn nog wat Gaura’s en ananasplanten (Eucomis). Maar er zijn nog wel wat andere bijzondere dingen:
Aardbeiplanten:  Er zijn nog zo’n 30 aardbeiplanten. Ze staan in potjes en zijn al helemaal geworteld. Het ras is Vima Zanta, een ras dat vrij grote vruchten geeft in juni-juli. Kan ook in grote potten, maar dan wel goed bemesten met een goede meststof.
Tomatenbomen: Geen echte tomaten, maar wel familie ervan. Ze worden ook tamarillo’s genoemd. De plant kan vrij groot worden, maar is ook makkelijk terug te knippen tot een handzaam formaat. Deze vruchten zijn eetbaar. Klik hier voor meer informatie en foto’s van de tomatenboom.
Salvia’s:
De laatste serie salvia’s staan op de tafels in allerlei kleuren: van crème tot rood en van paars tot roze. Een bijzondere waarvan we er dit jaar maar een paar hebben is Salvia involucrata. Dat wordt een prachtige plant die in de volle grond nu net is gaan bloeien. Er staan bij ons al jaren enkele exemplaren in de volle grond en die zijn de winters altijd goed doorgekomen. Vocht is een groter gevaar dan kou. Kijk hier voor meer informatie.

 

1 JULI – SALVIA’S
We hebben weer veel salvia’s in allerlei kleuren: rood, roze, lilapaars, blauw, wit, crème en zelfs enkele geel bloeiende planten. Niet alle soorten zijn niet helemaal winterhard, maar ze bloeien wel tot de eerste nachtvorsten. Hoe meer zon, hoe beter.

 

22 JUNI – EVEN PAUZE
Een deel van onze planten, speciaal de bijzondere salvia-soorten, is zo goed als uitverkocht. Een ander deel moeten we overzetten naar een grotere pot. Om de voorraad weer aan te vullen gaan we daarnaast nieuwe stekken opplanten. Na dit weekend (25 juni) zijn er daarom (behalve agapanthussoorten) even geen planten te koop. Vanaf zaterdag 1 juli hebben we weer veel keuze.

Agapanthus-planten zijn er komende week dus wel. We hebben nog vijf variëteiten, waaronder de witte Agapanthus ‘Polar Ice’.

 

15 JUNI – SALVIA’S

Bijna alle ‘gewone’ vaste planten zijn uitverkocht, er zijn nog maar een paar soorten zoals Gaura en Verbena. Wel zijn er nog veel salvia’s, in allerlei formaten en kleuren. Ze zijn niet allemaal even goed winterhard, maar soorten als Salvia ‘Amistad’ en Salvia ‘Hotlips’ staan hier al jaren vast in de tuin. Soms valt er een weg, maar andere overleven dan toch. Er zijn ook soorten die minder makkelijk een koude winter doorkomen. Die moet je afdekken of binnen zetten. Overigens is vocht vaak een groter probleem dan kou. Salvia’s moeten zoveel mogelijk zon hebben en hebben een hekel aan een constant natte bodem. Zie de foto’s voor wat voorbeelden van de kleuren (We hebben meer dan op deze foto’s staat. Sommige soorten zijn nog wel wat klein, even geduld nog).

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

JUNI – AGAPANTHUS EN BOOMTOMAAT

Veel soorten die we vorige jaren hadden verkopen we niet meer. De soorten die we nog wel hadden waren snel weg, er is weinig meer over. We willen nog wel graag een aantal bijzondere planten kweken en verkopen. Naast aparte half winterharde salvia’s – de eerste serie is ook al grotendeels weg, er komen nog nieuwe planten – zijn dat bv. tomatenbomen en agapanthussoorten. Deze zijn nu te koop.
Een tomatenboom of tamarillo is een niet-winterharde plant waar eetbare tomaatachtige vruchten aan komen. Heel apart.

 

 

We hebben 5 soorten agapanthus, waaronder een witte: Agapanthus ‘Polar Ice’. Meer weten over hoe je met een agapanthus moet omgaan? Klik dan hier.

 

 

22 APRIL – DE EERSTE PLANTEN

Zoals gezegd: We hebben dit jaar minder planten dan jullie van ons gewend waren (zie hieronder), maar helemaal niets doen gaat ons niet lukken … Sinds het weekend staan er toch weer wat planten klaar en de eerste mensen hebben die ook al gevonden. Dit is er nu:
bonte zegge (Carex morrowii ‘Variegata’)
gentiaanereprijs (Veronica gentianoides)
virginische ereprijs (Veronicastrum verginicum ‘Fascination’)
sierui (Allium senescens)
brandkruid (Phlomis russeliana)
salvia (Salvia nemorosa)
Komende weken vullen we dat verder aan. Behalve  vaste planten hebben we dan ook vlinderstruiken – in verschillende kleuren – en zwarte bessenstruiken. De bijzondere salvia’s moeten nog even wachten. We gaan eerst stekken nemen van de moederplanten.

MAART  –  WE STOPPEN ER MEE !!  (maar niet helemaal)

In de afgelopen jaren hebben we heel wat mensen blij kunnen maken met onze planten. Vaak kregen we complimenten voor de grote keuze en goede kwaliteit. Dat is natuurlijk prettig om te horen en het was een stimulans om steeds weer te zorgen voor een divers aanbod. Na 10 jaar is het echter mooi geweest, we hebben besloten om grotendeels te stoppen met het verkopen van vaste planten.
De voorbije zomer was  erg droog en vooral heel warm, voor de derde keer in vier jaar tijd. Dat heeft ons het plezier een beetje ontnomen.  We moesten drie keer per dag water geven, vooral de planten in de kleinere potten waren bijna niet voldoende vochtig te houden. We konden een hele zomer lang nauwelijks een dag weg en zeker geen weekend. Dat zouden veel planten niet overleefd hebben.
Daarnaast zijn dit jaar de prijzen van vooral de potgrond, maar ook van plantpotten en zaaigoed flink gestegen. Potgrond is bijvoorbeeld 65% duurder geworden. Dat zou betekenen dat we voor onze planten veel meer moeten vragen en dat willen we niet. Dat er van tijd tot tijd ook nog geld verdween uit de ‘kassa’ helpt ook niet om enthousiast te blijven. Daarom gaan we er nu grotendeels mee stoppen.

Grotendeels, want komend seizoen willen we toch nog wel wat planten verkopen. Dat zullen vooral allerlei bijzondere salvia-soorten zijn die we zelf uit stek of zaad opkweken en andere planten die goed tegen droogte kunnen of die apart zijn. Soorten in kleine 9x9cm-potten zullen meestal € 1,50 kosten, planten in de ronde 13 cm-potten € 2,50. Veel planten zullen we in grotere potten kweken; dan is de prijs natuurlijk ook wat hoger, maar toch altijd nog heel aantrekkelijk. Alle reden dus om nog eens langs te komen om te kijken wat we aanbieden. Op deze website zullen we ook regelmatig laten zien wat we hebben.

2022

15 OKTOBER – SEIZOEN AFGELOPEN

Het seizoen is voorbij, we zijn voor dit jaar gestopt met het verkopen van planten. De tafels zijn opgeruimd, de restanten opgeplant in de tuin en de overgebleven potten zijn schoongemaakt. Het was (al weer) een seizoen met te weinig regen en hoge temperaturen. Vaak moesten we alles twee keer op een dag water geven, soms zelfs wel drie keer. Vooral de kleine potten drogen snel uit in de volle zon en de soms ook nog sterke wind. Het heeft ons het tuinplezier wel wat afgenomen; daar komt nog bij dat de potgrond een stuk duurder is geworden. Het is de vraag is of we hier komend jaar nog mee willen doorgaan. We hebben nog de hele winter om daar over na te denken, maar vast staat al wel dat we – als we al doorgaan – veel minder soorten zullen oppotten. Planten die slecht tegen droogte kunnen zeggen we vaarwel. Misschien beperken we ons wel tot salvia’s. Ze kunnen goed tegen droogte, bloeien lang (tot de nachtvorsten komen, zie de foto hieronder) en zijn er in alle kleuren. Niet alle soorten zijn even goed winterhard, maar we hebben ook nauwelijks nog strenge winters.

Salvia ‘Amistad’

2 AUGUSTUS – AARDBEIEN PLANTEN (TE KOOP)

Augustus is de beste maand om nieuwe aardbeien te planten. Na twee of drie jaren raken de oude planten een beetje uitgeput en wordt het tijd om nieuwe te zetten. Dat geldt dan speciaal voor de rassen die maar een keer per jaar (juni-juli) vruchten dragen: de kortdragers. Er bestaan ook doordragende rassen. Die krijgen de hele zomer vruchten, maar wel minder en ze zijn ook kleiner dan de aardbeien van de kortdragers. Doordragers kun je ook nog planten in het voorjaar, voor kortdragers is het nu de beste tijd.
We hebben kleine en wat grotere planten voor resp. 50 en 75 cent. Ze staan in plastic potten en ze zijn volledig doorgeworteld. Ze kunnen dus meteen de grond in, maar een paar dagen wachten kan ook. Dan wel water geven! Stuur even een bericht als je belangstelling hebt, dan kunnen we ze klaar zetten. Whatsapp 06 44556045 of e-mail tuin @ oostermeen.nl (zonder spaties)

OPEN TUIN – 31 JULI

Zondag 31 juli is onze laatste open tuindag van dit jaar. Zoals op zoveel plaatsen in de Achterhoek heeft ook onze tuin geleden onder de droogte. Planten die niet goed tegen die droogte kunnen, hebben moeite om te overleven, soms zijn de bladeren verbrand door de hitte van midden-juli. Alles water geven is onmogelijk, door een dikke laag keileem in de bodem is het niet mogelijk water op te pompen. De hele tuin besproeien met waterleidingwater vinden we geen goed idee. Toch is er nog wel een en ander te bekijken. En alleen tijdens de open zondag verkopen we een deel van de planten voor maar € 1,-. Soms hebben we van een soort nog maar enkele exemplaren, maar van andere is er nog veel keus. Zie enkele foto’s hieronder.
We zijn geopend van 10u. tot 17u., de toegang is gratis, net als koffie of thee.

OPEN TUIN – 26 JUNI

Zondag 26 juni is van 10u.  tot 17u. onze tuin weer geopend voor belangstellenden. Zoals altijd is de toegang gratis, de koffie of thee ook. Er valt weer genoeg te bekijken, zoals de nieuwe salvia’s op de foto’s hieronder.

 

21 april

Bij-vriendelijk? Biologisch?
In een tv-uitzending van 13 januari jl. besteedde het programma Keuringsdienst van Waarde aandacht aan zogenaamde ‘bij-vriendelijke’ planten die bij tuincentra te koop zijn. Uit die uitzending bleek dat heel veel planten zijn behandeld met pesticiden zoals het voor bijen dodelijk middel neonicotinoïde. Als je deze op papier bij-vriendelijke planten koopt loop je dus het risico de bijen juist te vergiftigen.
Hoe zit dat bij onze planten? Simpel: we gebruiken bij de planten die we verkopen geen enkel bestrijdingsmiddel! Kunstmest komt er ook nauwelijks aan te pas. Alleen bij planten die veel voeding nodig hebben zoals Agapanthus of planten die lang in een potje staan mengen we wekelijks wat vloeibare plantenmest door het gietwater. Daarnaast geven we een Agapanthus wat extra kali om de bloei te bevorderen. De overige vaste planten krijgen geen kunstmest. Dat is dus echt bij-vriendelijk en ook biologisch.

15 april

Asphodeline lutea, in het Nederlands wel jonkerlelie genoemd, is een opvallende plant. Uit de grasachtige blauwgroene bladeren komt in mei-juni een lange steel naar boven met daaraan heel veel gele bloemen. Het is blikvanger die goed past tussen middelhoge siergrassen of tussen andere niet al te hoge planten in een border. De bladeren blijven ook in de winter groen. We hebben er nog een aantal te koop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14 APRIL  –  START

Dit Paasweekend gaan we starten met het verkopen van planten. We hebben nu o.a. akeleien, ereprijs, siergrassen, brandkruid, beemdkroon,  monarda en salvia’s. Binnenkort volgen er meer soorten. Naast deze vaste planten zijn er vlinderstruiken en zwarte en rode bessen.
Zelfbediening, dus je kunt de hele dag terecht, ook gedurende de Paasdagen.

 

21 MAART

Vandaag is het de eerste lentedag volgens de kalender. De natuur past zich daar precies bij aan: veel zon en aangename temperaturen. We hebben intussen al aardig wat planten opgepot. Op de foto staat een deel ervan. Het duurt nog wel even voor we ze ook te koop aanbieden, dat wordt wel de tweede week van april. We willen eerst zeker weten dat de planten zijn aangeslagen. Alleen akeleien, bessenstruiken en wat andere heesters zijn zo ver, maar we wachten met verkopen tot we meer soorten kunnen aanbieden. We zullen hier melden wanneer het zo ver is.

 

2 MAART 2022

De storm is eindelijk gaan liggen en de pannen liggen weer op ons dak. In de komende dagen wordt er eindelijk weer eens veel zon verwacht. Tijd dus om de tuin weer in te gaan. We zijn begonnen om de kweekbedden en de borders op te schonen en het eerste onkruid te wieden. Dode plantenresten voeren we niet af, maar we verhakselen ze tot kleine stukjes en laten alles liggen. Zeker in een tuin op vrij schrale zandgrond als de onze is dat een manier om wat humus in de bodem te krijgen. Nu is het daarvoor een goede tijd omdat je nog weinig kapot kunt maken. De meeste planten zijn nog niet boven de grond en je kunt ze dus ook niet vertrappen.
Dat ze nog niet zichtbaar zijn heeft aan de andere kant ook tot gevolg dat we nog niet veel kunnen opplanten. We hebben in de winter wel bessenstruiken (dit jaar ook rode), vlinderstruiken en wat andere heesters in potten gezet, maar vaste planten nog nauwelijks. En aan het stekken van bv. salvia’s valt zonder een verwarmde kas nog helemaal niet te denken. Alleen wat vroege bloeiers (bv. akelei en gentiaanereprijs) staan klaar. We verwachten half april de eerste soorten te kunnen verkopen. We zullen het hier laten weten wanneer het zo ver is.

12 JANUARI 2022

Het nog koud en winters, maar we zijn toch al weer een paar weken bezig met de voorbereidingen van het nieuwe jaar. Voor vaste planten is het nog te vroeg, maar heesters kunnen (en moeten) nu al wel worden opgepot. In de afgelopen weken hebben we o.a. verschillende kleuren van de vlinderstruik in potten gezet. Voor het eerst hebben we komend seizoen ook enkele soorten Cornus: heesters met in de winter opvallende rode of gele takken. En er staat een reeks bessenstruiken klaar, vooral sappige zwarte bessen, maar dit jaar ook weer enkele rode bessen. Alles heeft nu nog een paar maanden de tijd om goed te wortelen, daarna zijn ze te koop.

2021

AUG. 2021: ER ZIJN WEER AARDBEIPLANTEN

Op 20 augustus zitten de doordragende aardbeien nog vol vruchten. Je kunt er elke dag van plukken.

We hebben weer twee soorten aardbeiplanten te koop: eenmaal dragende aardbeien en (een beperkt aantal) planten van doordragers. De eenmaal dragende aardbeien geven vruchten in juni-juli. Deze aardbeien van het ras Vima Zanta zijn meestal wat groter. De doordragers (ras Ostara) hebben vaak wat kleinere vruchten, maar dan wel van juni tot aan de eerste nachtvorst. Alle planten staan in potjes en zijn volledig geworteld. Ze slaan dus meteen aan na het planten.
Vroeg in het voorjaar kun je de planten wat mest geven, bv. koemestkorrels. Een beetje houtas is ook prima omdat daar veel kali in zit die de vruchtvorming stimuleert.
De doordragers maken nu soms al bloemen en zelfs vruchten. Die kun je het best verwijderen zodat alle energie gaat naar de wortelvorming. Dat geldt zelfs voor de eerste trossen die in mei-juni worden gevormd. De latere aardbeien zullen dan groter worden. Bij de eenmaal bloeiende planten doe je dat natuurlijk niet, want dan krijg je juist helemaal niets.

LAATSTE OPEN-TUINENDAG van 2021: 25 juli

Zondag a.s. (25 juli) onze laatste open-tuinendag van 2021. Er bloeien nu weer andere planten dan een maand geleden en de tuin staat er heel wat beter bij dan tijdens de droge zomers van de afgelopen jaren. De meeste soorten van onze verzameling Zuid-Amerikaanse salvia’s hebben nu bloemen. Ze zijn er vele kleuren: wit, rood, diverse tinten roze, paars en blauw. Volledig winterhard zijn ze niet, maar de afgelopen winter hebben ze op een enkele soort na gewoon overleefd. Er zijn ook weer planten te koop. De toegang is gratis, de koffie ook.

Behalve onze tuin zijn zondag ook de volgende tuinen opengesteld:

    • De Liefhebberstuin van Lidy en Tonnie Buil, Morgenzonweg 150, Winterswijk
    • De Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe, Morgenzonweg 136, Winterswijk
    • De tuin van Henk Bonjernoor, Pijnboomstraat 18, Winterswijk
    • De tuin van Henk en Annelies Geurkink, Abeelstraat 69, Winterswijk
    • De tuin van de familie Vreeman-Legters, Badweg 10, Winterswijk
    • Pluktuin Klein Paradijs, Landgoed De Zonnebloem, De Slingeweg 12-14, Winterswijk
    • De tuin van Gertie en Ada Leuvenink, Böwingkamp 71, Oeding, Dld

Zie hieronder voor een wat uitgebreidere omscrijving van deze tuinen.

OPEN-TUINENDAG zondag 27 juni

Komende zondag nemen we weer deel aan de Open-Tuinendag van deze keer acht tuinen in en om Winterswijk. Door de kou in april-mei en de droogte daarna is onze tuin nog niet op z’n allerbest, maar er is al genoeg te zien. De toegang is gratis, koffie of thee ook. En natuurlijk hebben we weer wat planten te koop. De meeste ‘gewone’ borderplanten zijn al wel uitverkocht, maar er zijn wel aparte soorten als de Zuid-Afrikaanse Geelkatstert (gele kattenstaart) en roodsterretjes. De stekken van veel van onze bijzondere salvia’s zijn – ook al door dat koude voorjaar – nog niet voldoende gegroeid, maar Hotlips, Black&Blue, Amistad, Boutin, Pink Beauty, Gletsjer en Royal Bumble hebben we al wel. Sommige soorten staan zelfs al in bloei in de tuin.

De andere tuinen die meedoen aan deze Open-Tuinendag zijn (van dichterbij tot wat verder weg):

– De Liefhebberstuin van Lidy en Tonnie Buil, Morgenzonweg 150, 7101 BN Winterswijk. Wij hebben een weelderige tuin met grote, zorgvuldig opgebouwde borders, een grote collectie hosta’s en een natuurlijke vijver. De tuinkamers zijn door mooie hagen gescheiden. Achterin is een hobbykwekerij en ook in deze tuin zijn er planten te koop.

– De Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe, Morgenzonweg 136, 7101 BN Winterswijk. Onze tuin van 1500 m² is verrassend diep met een mooi lijnenspel van paden, borders en vijvers. Achter het huis ligt de kleurrijke siertuin, die over gaat in de boomgaard met wilde bloemen en achterin ligt een bijzondere schaduwtuin.

– Henk Bonjernoor, Pijnboomstraat 18, 7101 KP Winterswijk. Een kleine maar mooie, zonnige achtertuin met alleen vaste planten voor vlinders en bijen, met hopelijk de vele klimrozen volop in bloei. In de voortuin staan schaduw minnende planten. Dit jaar voor het eerst deelnemer.

– Henk en Annelies Geurkink, Abeelstraat 69, 7101 LD Winterswijk. Onze tuin is één grote verrassing. Midden in een woonwijk in Winterswijk komen de sferen van verschillende landen bij elkaar.

– Familie Vreeman-Legters, Badweg 10, 7101 JZ Winterswijk. Sinds negen jaar wonen wij in ’t Zonnehuis, dat in 1933 is gebouwd door de opa (Kruisselbrink) van Arjan Vreeman. De voortuin ligt op het noorden en de achtertuin krijgt de hele dag zon. Schaduwplekken zijn gecreëerd met lei- en dakplatanen. Er zijn vakken met diverse kleurrijke bloemen en vaste planten, een moestuin, speelplekken voor de kinderen en zitplekken om te genieten van het uitzicht op het Buskersbos. Het atelier van Kristie Legters bevindt zich achter in de tuin en is open. Er zijn kaarten, collages en schilderijen te koop.

– Pluktuin Klein Paradijs, Landgoed De Zonnebloem, De Slingeweg 12-14, 7115 AG Winterswijk. De pluktuin gaat dit jaar voor de tweede keer open. Na de warme, fleurige en gezellige zomer van 2020 hebben we de smaak goed te pakken en zijn we vol goede moed aan dit nieuwe seizoen begonnen. We hebben ons best gedaan om er een kleurrijk en b(l)oeiend geheel van te maken zodat u met een mooi boeket naar huis gaat. Alleen komen kijken mag natuurlijk ook, even uitrusten tijdens een wandeling of fietstocht is altijd fijn in een mooie omgeving. In de theetuin staan vele kruiden die u kunt plukken zodat u ter plaatse kunt genieten van een lekker, zelf samengesteld, glas thee. Vanaf 1 juli is de tuin dagelijks open.

– Gertie en Ada Leuvenink, Böwingkamp 71, 46354 Oeding, Duitsland. Wij hebben rijk bloeiende vaste planten borders en een relatief grote vijver. Verder een kruidentuin en moestuin en dat alles wordt verrijkt door 3 gezellige kipjes.

Ook de meeste van deze tuinen zijn gratis toegankelijk, anders is de toegang € 1,- of 2,-.

10 april 2021 Planten!

Erg warm is het nog niet, maar we zijn toch maar begonnen met het verkopen van planten uit onze kleine hobbykwekerij. Er staan o.a. zomerasters (Kalimeris), enkele lage siergrassen, monarda’s, gentiaanereprijs, voorjaarsanemonen en akeleien. Die laatsten hebben we niet op kleur, maar in een mix: blauw, wit, paars, rood. Het is een verrassing wat het wordt. Hoe donkerder het blad, hoe donkerder de bloemkleur. En er staan zwarte-bessenstruiken in drie verschillende maten. Nu nog wat hogere temperaturen, dan kunnen we het aantal soorten snel uitbreiden.

5 april 2021

Dat viel tegen: koud, hagel, sneeuw. Geen weersomstandigheden om in de tuin aan de slag te gaan. We hebben alle agapanthussen, niet winterharde salvia’s en veel andere planten die niet goed tegen kou kunnen maar weer naar binnen gesleept. De start van de verkoop hebben we ook nog maar even uitgesteld. Misschien dat het tegen het einde van de week wel kan, als het dan wat minder koud wordt.

 

 

 

 

 

 

28 maart 2021

We hebben al weer een groot aantal planten in containers gezet. Nog even wachten tot ze voldoende zijn geworteld en dan zijn ze weer te koop. Misschien rond Pasen de eerste vaste planten (zoals akeleien) en daarnaast zwarte bessenstruiken.

24 januari 2021 – Winterwerk

De eerste maand van het jaar is al weer een heel eind op weg. In de tuin is er nog niet veel te doen, buiten wat onderhoudswerk. We hebben al wel wat nieuwe hagen geplant. Een ligusterhaag was vrijwel dood als gevolg van wortelvraat door engerlingen. We hebben deze vervangen door een kleinbladige laurier (Prunus laurocerasus ‘Caucasica’), de enige haagplant die bij ons de laatste jaren niet is aangetast. Ook delen van de taxushaag waren gesneuveld, maar dat kan ook het gevolg zijn van drie zeer droge zomers achter elkaar. En tenslotte hebben we een deel van een bonte buxushaag verwijderd en vervangen door struikkamperfoelie (Lonicera nitida) die ook bestand is tegen engerlingen.
We hebben de rustige periode daarnaast vooral gebruikt voor voorbereidingen voor het nieuwe seizoen: zaden uitzoeken (en de winterkiemers zaaien), plantpotten bestellen en ook deze website bijwerken. We hebben de indeling wat veranderd zodat het geheel wat overzichtelijker is. En we hebben veel foto’s van planten toegevoegd om beter te laten zien hoe vaste planten, struiken of terrasplanten er uit zien.
De afgelopen dagen heeft het weer geregend. Dat was natuurlijk ook heel erg nodig na de derde zeer droge zomer op een rij. Koud is het nog niet echt geweest en de dat is te zien. Helleborussen hebben dikke knoppen en de eerste sneeuwklokjes staan al in bloei. Het kan nog gekker: op Eerste Kerstdag bloeiden er al vele narcissen. Dat was niet in onze tuin, we zagen ze in een park in Utrecht. Veel te vroeg natuurlijk, maar wel een teken dat het voorjaar er aan komt.

Nog één keer open tuin dit jaar: zondag 26 juli 2020

Nog één keer in dit jaar organiseren we samen met vijf andere tuinen in en om Winterswijk een Open-tuinendag. Op 26 juli is iedereen tussen 10 u. en 17 u. welkom in onze en de andere tuinen. Wij vragen geen entree en koffie of thee is gratis. Hoewel veel soorten inmiddels zijn uitverkocht, hebben we ook nog wel wat bijzondere planten te koop. Er zijn bv. nog verschillende aparte salvia’s, boomtomaten en monnikspepers (een heester die dan in de tuin ook in bloei staat). Het is beslist de moeite waard om even langs te komen.
De adressen van de andere tuinen staan hieronder bij het bericht van 28 juni.

Veel belangstelling voor de Open-tuinendag

Meer dan 150 mensen hebben afgelopen zondag een of meer van de zes tuinen bezocht die meededen aan de Open-tuinendag. Bij ons stonden er rijen fietsen en auto’s in de berm voor het huis. Het was gezellig druk, maar omdat het bezoek echt over de hele dag was gespreid, bleef het corona-veilig. Het weer was prima, er werd door de tuin gewandeld, koffie gedronken en er was veel belangstelling voor onze planten, speciaal voor de bijzondere salviasoorten. We hebben heel wat vragen beantwoord en veel mensen vertrokken met een of meer planten voor de eigen tuin.
Open dag gemist of niet alle tuinen kunnen bezoeken? Er komt nog een kans: op zondag 26 juli zijn dezelfde zes tuinen weer de hele dag open voor bezoekers.

Open-tuinendag van 28 juni gaat toch door!

Enige tijd geleden hebben we gemeld dat vanwege de corona-maatregelen de open-tuindag van 28 juni was afgelast. Nu de situatie wat meer ontspannen is en het besmettingsgevaar in de buitenlucht gelukkig klein is, hebben de zes deelnemende tuinen besloten hun tuinen op die dag toch open te stellen. Bezoekers wordt wel gevraagd om afstand te bewaren.

Ons tuinseizoen is door de droogte en vooral de vele engerlingen wat moeizaam begonnen, maar de regen van half juni (65 mm!) heeft de planten goed gedaan. Alles is nog lang niet volgroeid, maar wel toonbaar. En natuurlijk hebben we ook weer planten te koop. Er zijn o.a. tomatenbomen voor de liefhebbers van iets bijzonders.

De vijf overige tuinen hebben ieder hun eigen karakter: van een intieme tropische tuin tot een bijna parkachtige tuin; van formelere tuinen die zijn ingedeeld in tuinkamers met mooie hagen tot lossere tuinen met doorlopende lijnen. Sommige eigenaren zijn echte plantenverzamelaars met bijzondere exemplaren in hun tuinen. Kortom, de tuinen zijn heel verschillend maar ze hebben één ding gemeen: ze worden met liefde onderhouden.

Behalve onze tuin zijn de volgende tuinen open:

    • Lidy en Tonnie Buil, Morgenzonweg 150, 7101 BN Winterswijk. Een weelderige tuin met grote, zorgvuldig opgebouwde borders. Naast het huis een omvangrijke collectie hosta’s en achter de beukenhaag een grote natuurlijke vijver. U kunt hier zelfgekweekte plantjes kopen.
    • De Morgenzunne van Janneke Helleman en Wiebe Poppe, Morgenzonweg 136, 7101 BN Winterswijk. Een diepe tuin met lange zichtlijnen en een mooi lijnenspel van paden, borders en vijvers. In de boomgaard bloeien wilde bloemen en achterin ligt een bijzondere schaduwtuin.
    • Familie Vreeman-Legters, Badweg 10, 7101 JZ Winterswijk. Het “Zonnehuis” is in de jaren dertig gebouwd door de grootouders van de huidige bewoner. Deze formele tuin heeft verschillende tuinkamers en zichtlijnen. Een mooie rij leiplatanen zorgt voor de nodige schaduw.
    • Henk en Annelies Geurkink, Abeelstraat 69, 7101 LD Winterswijk. ‘Een momentje op Ibiza in Winterswijk’, dat gevoel krijg je in deze intieme tropische tuin.
    • Gertie en Ada Leuvenink, Böwingkamp 71, 46354 Oeding in Duitsland net over de grens met Kotten. Een tuin met rijkbloeiende borders en een natuurlijke vijver passend bij de landelijke omgeving.De tuinen zijn zondag geopend van 10.00 tot 17.00 uur. Er is geen routebeschrijving.

6 juni 2020: Even op adem komen

Na weken van droogte hebben we eindelijk wat regen gehad. Het is natuurlijk nog lang niet voldoende, maar het helpt in elk geval een beetje. De tuin ziet er ook meteen wat frisser uit. Zelfs de potplanten lijken het beter te doen op regenwater.
Intussen zijn veel soorten al uitverkocht of zijn er nog maar een of twee exemplaren. We ebben echter nog genoeg te bieden: diverse soorten salvia’s, gamander, vijf soorten dahlia (zie hier), een aantal siergrassen. Salvia’s zijn makkelijke planten en ze kunnen over het algemeen goed tegen droogte. We hebben ook wat nieuwe salviasoorten, afkomstig uit Zuid-Amerika. Ze zijn voldoende winterhard, ze verdragen tot 15 graden vorst. Wanneer is het bij ons nog zo koud? En ze kunnen allemaal ook goed in een pot gekweekt worden. Als het dan al eens een keer echt koud wordt, zijn ze makkelijk even binnen te zetten.

7 april 2020: De eerste planten!!

In de afgelopen weken hebben we veel planten kunnen oppotten. De eerste soorten zijn nu zover dat we ze kunnen verkopen: gentiaan, akelei, Engels gras, voorjaarslathyrus e.a. Vanaf vrijdag of zaterdag staan ze op een tafel bij het huis. Houd afstand als er meerdere mensen zijn!

We hebben besloten om vanaf nu te werken met twee soorten potten: kleine, zwarte potten (vierkant) en grotere, rode potten (rond). Sommige planten – bv. daglelies –  hebben zulke grote wortels dat ze eigenlijk niet in de kleine 9 cm-potten passen. Daarnaast kunnen we in de 15 cm-potten ook planten aanbieden die al wat groter zijn. Planten in de kleine potten kosten € 1,= en planten in de grote potten € 2,=.

 

Weten wat we binnenkort allemaal nog meer hebben? Stuur even een bericht naar tuin@oostermeen.nl

Aquileia – akelei
Armeria – Engels gras

10 maart 2020: Werk aan de winkel

Erg aangenaam is het nog niet buiten, het regent vrijwel elke dag en de koude straffe wind maakt het niet prettig om wat te doen in de tuin. Natuurlijk is al die regen heel goed, maar van werken komt het dan niet echt. Toch moet er wat gedaan worden: de oude stengels moeten worden verwijderd, rozen moeten gesnoeid, het gazon moet opnieuw worden ingezaaid enz. Grootste klus is echter het opnieuw inplanten van de borders. Na twee zeer droge en warme zomers hebben we besloten om onze beplanting aan te passen. Tegen dergelijke droogte is op onze zandgrond niet te sproeien, zeker ook omdat we geen grondwater kunnen oppompen. Daarom kiezen we voor planten die beter tegen droogte kunnen dan de phloxen, zeeuwse knoopjes en hortensia’s. Bovendien moeten de nieuwe planten onaantrekkelijk zijn voor engerlingen die de laatste jaren echt een plaag zijn geworden. Planten als geraniums en vrouwenmantel worden helemaal weggevreten en moeten vervangen worden door soorten als salvia’s, herfstasters en kattenkruid. Tenslotte gaan we alle buxushagen en buxusfiguren verwijderen. Ze worden aangetast door de buxusmot en in het voortdurend bestrijden daarvan hebben we niet zoveel zin. Chemische middelen zijn bovendien funest voor vogels. Weg ermee dus.
De aanpassing van de tuin zal niet in één seizoen lukken, maar we willen de moeilijkste stukken toch al dit jaar aanpakken. We hopen dus op een mooi voorjaarszonnetje in de komende weken.

NB: We hebben (al enige tijd) een nieuw e-mailadres:
tuin @ oostermeen.nl (zonder spaties)

Januari 2020

Het is nog winter (hoewel … van kou is nog helemaal geen sprake), in de tuin is het nog rustig. Toch zijn we al volop bezig met het nieuwe seizoen. Door de droogte van afgelopen jaren en door wat plagen (engerlingen, buxusmot) is er behoorlijk wat schade aangericht. We hebben besloten om de tuin nogal ingrijpend te veranderen. Alle planten die niet tegen droogte kunnen, gaan we verwijderen en vervangen door planten die er wel of in elk geval beter tegen kunnen. Van de 80 m. buxushaag en de vele losse buxusstruiken hebben we er al veel weggehaald en daar gaan we mee door. Dat zal allemaal niet in dit voorjaar lukken, we doen er enkele seizoenen over. Het gazon is al omgespit en in april zaaien we dat in met een grasmengsel dat beter droogte verdraagt. Voor een deel hadden we dat vorig jaar al gedaan en dat deel van het gazon is heel goed gebleven ondanks de droogte (en de engerlingen).
Daarnaast zijn we natuurlijk bezig met het voorbereiden van de plantenverkoop voor komend seizoen: planten zaaien, etiketten schrijven, soorten selecteren, naamkaarten voor op de tafels maken en plantpotten bestellen. We willen komend jaar meer planten in grotere potten zetten. Vooral soorten met grotere wortels hebben dan wat meer ruimte om gelijk te gaan groeien. Begin april denken we de eerste planten op de tafels aan de weg te kunnen zetten.
Sommige zaden hebben een winterseizoen met
kou
en sneeuw nodig om te ontkiemen. Het is
maar de vraag of dat deze winter gaat lukken.

2019


22 september 2019
Aan het eind van het seizoen hebben we nog een paar bijzondere soorten in de aanbieding: Enkele nieuwe salvia-soorten en stekken van een tamarillo of tomatenboom.
Aan een tomatenboom groeien geen echte tomaten, maar wel vruchten die er op lijken (en er ook familie van zijn). In de zomer bloeit de tamarillo en komen er groene vruchten aan. In de loop van de winter en het voorjaar verkleuren ze naar oranjerood. Ze zijn eetbaar, maar de dunne schil is erg bitter. Daarom even dompelen in heet water en de schil er af halen of de vrucht uitlepelen zoals een kiwi.
Tamarillo’s kunnen vrij groot worden, tot meer dan 2 meter, maar je kunt ze goed klein houden door ze vroeg in het voorjaar (en eventueel ook in de herfst) terug te knippen. In de winter moet de plant binnen gezet worden. De stekken kosten € 3,-.

De bloemen van de tomatenboom
Tomatenboom aan het eind van de zomer

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rijpe vruchten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 september 2019 Bijna einde seizoen (maar het kan nog)
Het is zo langzamerhand bijna het einde van het seizoen. Onze tafels met planten zijn al tamelijk leeg, heel veel soorten hebben we niet meer.
Natuurlijk is dit nog een goede tijd om planten in de tuin te zetten. De grond is nog warm en nieuwe planten kunnen nog voor de winter wortelen op de nieuwe plek. Voor ons is het echter niet te doen om hiervoor nu nog veel verschillende soorten op te potten. De kans is te groot dat ze over blijven en we ze uiteindelijk weg moeten gooien. Wel kunnen we op bestelling nog nieuwe stekken maken; veel soorten kunnen nu nog prima worden vermeerderd en dan eind deze maand in de tuin worden gezet. Stuur ons een bericht als je wilt weten of we bepaalde soorten nog kunnen vermeerderen. Voor verschillende mensen zijn we daar al op deze manier mee begonnen.

27 juli 2019Hittegolf

Donderdag 25 juli: 40,4 graden bij weerstation Hupsel. Regen is in de verste verte niet te bekennen. Zo wordt het wel erg lastig om een tuin aantrekkelijk te houden. Tegen deze hitte is niet te sproeien, zeker niet als je zoals wij geen waterbron ter beschikking hebt. En zelfs als je water geeft, wordt het moeilijk. De straling van de zon is zo sterk dat de bladeren verbranden.
Na twee hete en droge zomers achter elkaar is wel duidelijk dat we het anders moeten aanpakken. We gaan de tuin aanpassen aan de nieuwe werkelijkheid. Voor het komende seizoen gaan we veel planten vervangen door soorten die tegen droogte (en engerlingen!) bestand zijn: salvia’s, ezelsoor, sierdistels, ijzerhard, vetplanten en grassen. Coniferen die dood zijn – helaas ook een groot deel van de taxushaag – wisselen we in voor o.a. vlinderstruiken. We zijn al begonnen met het vermeerderen van soorten die we willen gebruiken.

 

16 juli 2019 Droogte in beeld


Aan deze grafiek is goed te zien hoe droog het sinds de zomer van 2018 is geweest. De cijfers komen uit onze eigen tuin: we hebben een neerslagmeetstation van de KNMI en bellen dagelijks de neerslaghoeveelheid door. Goed is te zien dat het in voorjaar en zomer veel minder regende dan gemiddeld over de afgelopen 30 jaar.
Voor afgelopen mei lijkt het nog wel mee te vallen, maar ruim de helft van deze regen viel in anderhalf uur. Het was het enige moment waarop de sloot langs de tuin gevuld was: dat water stroomde dus grotendeels weg. In juni zijn we zelfs het neerslagstation met de minste neerslag van heel Nederland (er zijn ruim 300 meetstations). De gevolgen zijn overal duidelijk te zien, ook in onze tuin.

23 juni 2019
Vandaag was onze eerste open tuindag die ondanks de warmte goed bezocht was. Dinsdag a.s is al weer de volgende.
Veel bezoekers, waarschijnlijk zelfs de meesten, kwamen uit Duitsland. Tot uit Rheine, toch zo’n 100 km ver, kwamen mensen speciaal voor de Winterswijkse tuinen. We hebben veel planten verkocht waardoor het aantal uitrverkochte soorten weer groter is geworden. Sommige soorten hebben we al wel weer opgepot zodat we ze later in de zomer toch weer kunnen aanbieden.
Tegelijkertijd hebben we ook nieuwe soorten, zoals twee vormen van Agapanthus. De een is bladverliezend en kan ’s winters in de volle grond blijven als je hem goed afdekt met blad of stro. De ander is groenblijvend en moet ’s winters naar binnen en een beetje licht krijgen.
Nieuw is Crassula, een vetplant die nauwelijks zorg nodig heeft. Eigenlijk is het een kamerplant, maar in de zomer kan hij naar buiten in pot of zelfs in de volle grond. kan uitstekend tegen droogte. Wel voor de eerste nachtvorst binnen halen.

16 juni 2019 Open tuin
Volgende week zondag (23 juni) en de dinsdag daarna (25 juni) zijn onze eerste open tuindagen van dit jaar. We doen dat samen met nog vijf andere tuinen in Winterswijk e.o. Klik hier voor de deelnemende tuinen, de adressen en een kaart.

 

 

 

24 mei 2019
Tuinieren gaat niet altijd vanzelf, soms zit het gewoon tegen. Op dit moment zijn engerlingen een groot probleem bij ons. Vorige week zagen we dat een rijtje Armeria (Engels gras) plotseling dood begon te gaan. Sommige planten waren door de vogels uit de grond getrokken. Bij controle bleek dat onder elk plantje een of meer engerlingen zaten. Sommige planten hadden helemaal geen wortels meer, andere nog maar een paar. Uiteindelijk vonden we onder die ene rij van 110 cm maar liefst 17 engerlingen. Ook andere planten laten ze niet met rust: de wat minder sterke Geraniums (‘Rozanne’ of ‘Shocking Blue’), Persicaria’s, Lythrum, Lavendel en zelfs bomen als bolesdoorn en lijsterbes (Sorbus ‘Dodong’) worden het slachtoffer. Door de droge zomer (en de droge maanden april en mei) zijn ze echt tot een plaag geworden. Eigenlijk is daar weinig tegen te doen, het moet echt veel gaan regenen en we moeten planten gaan gebruiken die de engerlingen links laten liggen, zoals de meeste salvia’s.

12 mei 2019Chinese vernisboom of blazenboom

Het blad van de Chinese vernisboom is fijn verdeeld
De zaden zijn ‘verpakt’ in een geelgroene omhulsels. Vandaar de naam blazenboom.

 

 

 

 

 

 

 

 

De Chinese vernisboom of blazenboom is een boom die ook in kleine tuinen past. Veel meer dan 5 meter wordt hij niet, zeker niet als je hem als meerstammige boom laat groeien. Koelreuteria paniculata, zoals de wetenschappelijke naam is, heeft fijn verdeelde bladeren die in de herfst mooi verkleuren. De bloei valt laat in de zomer met trossen gele bloemen. Daarna komen de vruchten in de vorm van grote groenige en later gele blazen.
UITVERKOCHT

Hosta ‘Honeybells’

29 april 2019 Vandaag hebben we zeven verschillende Hosta’s op de verkooptafels gezet. Ze verschillen in grootte, de kleinste is Hosta ‘Radiant Edger’. We zijn er niet helemaal zeker van dat dit de juiste naam is, hij wordt in elk geval niet hoger dan zo’n 15 cm.

Hosta ‘Honeybells is een van de weinige hosta’s met witte bloemen die ook nog een aangename geur hebben.

 

Salvia nemorosa ‘Ostfriesland’, een van de vier soorten paarsblauwe salvia’s die we hebben.

25 april 2019 Uitverkocht en beschikbaar
De kleine blauwpaarse vlinderstruik waarover we hieronder schreven, is al weer uitverkocht. Misschien komen er later in het jaar nog een paar exemplaren. Deze zijn  nu echter nog te klein om te verkopen. Ook enkele vaste planten zijn er al niet meer … we hebben nu eenmaal van alles maar kleine aantallen.  Daar staat tegenover dat steeds meer planten voldoende zijn geworteld ,en beschikbaar komen. De warmte en vooral ook de regen van gisteren heeft ze goed gedaan. Op de pagina met de Plantenlijst staan alle soorten die we nu hebben. In totaal zijn er nu meer dan 50 soorten. We werken deze lijst dagelijks bij.

20 april 2019 Vlinderstruiken, bessen en hortensia’s
Vlinderstruiken zijn heel aantrekkelijk om vlinders te lokken. Ze worden vaak wel erg groot. We hebben nu een vorm die klein blijft en die je zelfs in een pot op het terras kunt zetten. De kleur is paarsblauw, in pot wordt hij niet veel hoger dan 60 cm, in de volle grond wordt deze struik ongeveer 1 m. hoog.
Er zijn ook weer rode en zwarte bessen. Tenslotte hebben we een aantal hortensia’s te koop. Alle struiken kosten € 2 of € 2,50.

Hortensia
Vlinderstruik

 

 

 

 

14 april 2019 We hebben enkele soorten toegevoegd, maar veel planten die we hebben opgepot doen nog niet veel. Het is te koud, en zolang we niet kunnen zien dat ze aan de groei zijn, willen we de planten liever nog niet verkopen.

Ridderspoor

5 april 2019 Vanaf vandaag hebben we de eerste planten beschikbaar voor verkoop. Het zijn vooral voorjaarsbloeiers zoals longkruid (een bijzondere blauwe vorm) en voorjaarslathyrus. Ook zijn er enkele akeleien, deels op kleur (lichtblauw en wit), deels als mix waarvan de kleur een verrassing is. Daarnaast hebben we blauwe riddersporen en zomerasters. Vooral de laatste zijn probleemloos: ze bloeien rijk, lang en ze kunnen ook nog redelijk tegen droogte.
Komende weken komen er geleidelijk meer soorten. Alle planten staan op tafels bij het huis.

 

 

 

 

25 maart 2019 We hebben in de afgelopen weken al een groot aantal planten opgepot. Het duurt nog even voor ze geschikt zijn voor verkoop. We willen er eerst zeker van zijn dat ze ook goed wortelen. Nog even geduld dus, waarschijnlijk tot midden april.

25 augustus 2018 Het was in de afgelopen weken, maanden zelfs, een hele toer om alle planten voldoende water te geven. Op de warmste dagen moesten we drie keer alle potten besproeien of gieten. De zon was soms zo warm dat desondanks sommige bladeren verschroeiden. Toch hebben de meeste planten de zomer goed doorstaan. Nu er eindelijk weer wat regen valt komen mensen kijken wat we nog hebben te bieden. Natuurlijk zijn veel soorten zo langzamerhand uitverkocht. Toch hebben nog wel zo’n veertig verschillende planten, van de ene soort wat meer dan van de andere. Sommige daarvan kunnen heel goed tegen droogte. Zo staan er nog verschillende exemplaren van de gamander (Teucrium lucydris). Deze soort is ook nog eens groenblijvend en heel makkelijk in onderhoud. In het voorjaar terugknippen met een heggenschaar is al genoeg om weer een mooie, frisse plant terug te krijgen.

29 juli 2018 Laatste open zondag van dit jaar, met weer een aantal nieuwe planten in de aanbieding. Bijvoorbeeld de witte toorts waar vorige keer vaak naar werd gevraagd (Verbascum chaixii ‘Album’)
De afdeling Oost Gelre-Winterswijk heeft een fietstocht gemaakt langs alle deelnemende tuinen. Voor een beschrijving zie https://lichtenvoorde.groei.nl/index.php?id=80605

12 juni 2018 Voor de open dag van komende zondag hebben we wat meer soorten te koop dan er in de PLANTENLIJST staan. Zo hebben we dan rood vetblad, gentiaanereprijs en twee soorten elfenbloem. Die dag hebben we ook 2 agapanthusvariëteiten. Een bladverliezende van ca. 70 cm en een bladhoudende van ongeveer 30 cm hoog. De hoge vorm kost € 3,- en de lage vorm € 2,-

30 mei 2018 Steeds meer soorten zijn helaas uitverkocht. Maar er zijn ook wat nieuwe soorten bijgekomen. Een heel bijzondere plant is Senna. Er is zelfs geen Nederlandse naam voor, de plant is maar bij weinig kwekers te vinden, maar wij hebben er een aantal. Senna wordt vrij hoog, tot 180 cm. De bladeren zijn frisgroen en doen denken aan het blad van een acacia of mimosa. Pas laat in het seizoen, zo tweede helft augustus, komen de gele bloemen. In het eerste jaar zal de plant nog niet zo veel doen, maar daarna is het een echte blikvanger achter in de border.

19 mei 2018 We zijn een aantal dagen ‘uit de running’ geweest. Intussen is er aan de voorraad nogal wat veranderd. Een reeks van planten hebben we niet meer, van andere soorten zijn er nog maar enkele exemplaren. Daar staat tegenover dat we ook wat nieuwe soorten op de tafels hebben gezet. Dat geldt o.a. voor de Armelui’s orchidee (Tricyrtis hirta). Dit is helemaal geen orchidee, maar de bloemen hebben er wel wat van weg. De plant is frisgroen en bloeit nog laat in het seizoen met roze, gespikkelde bloemen.

OPEN TUIN – 17 juni en 29 juli

Om alvast te noteren: Op 17 juni en 29 juli doen we mee aan de Open Tuinendag van tuinen in en om Winterswijk. Hier is de folder te bekijken van alle tuinen die op deze en andere dagen deelnemen (of klik op de foto)

5 mei 2018 Opnieuw hebben we enkele soorten toegevoegd. Zowel de rode als de zwarte bessen zijn helaas uitverkocht.

2 mei 2018 We hebben wat soorten gewisseld, sommige waren uitverkocht. Andere soorten zijn juist weer beschikbaar zoals de blauwe riddersporen.

19 april 2018 Vandaag is het aantal soorten weer flink uitgebreid. Er staan nu meer dan 60 verschillende planten op de tafels. Van alles hebben we maar beperkte aantallen en voor enkele soorten was de belangstelling zo groot dat ze allemaal weg zijn. Soms kunnen we nog nieuwe opplanten, zoals riddersporen en rode ganzerik. Voor planten die nu al bloeien, bijvoorbeeld voorjaarslathyrus, heeft dat niet zoveel zin. Er staan ook verschillende siergrassen, meest lagere soorten. Mooi als aanvulling in de rand van de border. De meeste hosta’s moeten nog even wachten.
Er zijn nog wel enkele rode en zwarte bessenstruiken.

12 april 2018 Morgenmiddag beginnen we met het verkopen van planten. Door de kou in maart is het allemaal wat later dan in andere jaren. Sommige planten zijn misschien nog niet helemaal goed doorworteld, maar dat hoeft geen probleem te zijn. Voorzichtig uit de potjes halen en meteen in de grond zetten. Nog even in de potjes laten staan kan natuurlijk ook. Vergeet dan echter geen water te geven!

Behalve vaste planten hebben we ook rode en zwarte bessen (aalbessen) te koop. Het zijn al tamelijk grote struiken in grote potten. Ze kosten € 2,-

10 april 2018
Binnenkort zijn de eerste planten weer te koop. Op deze site staat voorlopig alleen een lijst van planten die we hebben. We houden de lijst zo goed mogelijk bij, zodat te zien is welke planten er op een bepaald moment zijn, welke nog kunnen komen en welke al zijn uitverkocht of gewoon niet beschikbaar zijn.